Van het veld tot op het bord

Gedurende het hele jaar tracht de aardappelboer en zijn team eigen geteelde producten met de beste zorg aan te bieden. We geven je dan ook graag een kort overzicht van het hele proces van de aardappelteelt.

Bemesting

Een veld van 1 hectare kan meer dan 40 ton aardappelen opbrengen. Om de vruchtbaarheid van de grond te blijven garanderen en de gewassen van de nodige voedingsstoffen te voorzien, is het noodzakelijk om de bodem goed te bemesten.

Ploegen

Na het bemesten van de bodem kan de boer het veld omploegen. De bodem wordt een tiental cm losgemaakt, en zo verdwijnen de oude plantenresten onder de grond.

Pootgoed

Voor de primeuraardappel of “nieuwe aardappel” wordt het pootgoed voor-gekiemd. We geven het pootgoed voldoende licht en warmte zodat deze als het ware worden wakker geschud.

Planten

In april, na bemesting en ploegen van het land, wordt het pootgoed geplant en onder rugvormige kleibalken gebracht. Het pootgoed kan nu uitlopers vormen en zo aardappelen produceren.

Groei en bloei

In de zomer staan de planten in volle bloei, met een bloemvariatie van wit tot paars.

Rooien

Wanneer de aardappelen volgroeid zijn worden ze uit de grond gehaald.

Nieuwe aardappelen

Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen worden geoogst alvorens ze volledig rijp zijn. Dit maakt hen kwetsbaar waardoor zij slechts een week te bewaren zijn, zonder smaak te verliezen. Je herkent ze aan de schil: deze gaat loskomen wanneer je over de knol wrijft. Deze aardappelen zijn een echt seizoensproduct en zijn te vinden van begin juni tot half augustus. Rooien kan enkel met een kleine machine en vraagt dus ook heel veel energie. Het verzamelen en sorteren is handwerk aangezien de aardappelen kwetsbaar zijn door hun dunne schil.

Bewaaraardappelen

Deze aardappelen kunnen wel met een grote machine worden geoogst aangezien hun schil wel goed blijft vastzitten. Deze aardappelen worden voornamelijk geoogst in september.

Bewaren

Hierna komen ze onmiddellijk terecht in een geventileerde en geïsoleerde opslagplaats. Ventilatie en isolatie zijn heel belangrijk om de juiste temperatuur te bekomen en te voorkomen dat de oogst zou bevriezen tijdens de koudste wintermaanden. In een donkere ruimte met een temperatuur van 7°C kunnen de meeste aardappelen worden bewaard tot maximum één jaar.

Verpakken

In de automaat zijn er verpakkingen verkrijgbaar van 5 en 10 kg. Door de papieren verpakking van de aardappelen verliezen ze geen aarde in je auto en bewaren ze bovendien een stuk langer. Op de hoeve kan men grote zakken aardappelen bekomen van 25 kg.